Szkoła gotowania: Zupa na granicę | Komuna Warszawa

Lokalizacja

SPOTKANIE

Szkoła gotowania: Zupa na granicę

Data

08 06 2024

Godzina

16:00

Cena

wstęp wolny

Tym razem gotujemy dla ZUPY NA GRANICĘ.

Menu: aromatyczna zupa marokańska i piernik multikulturowy
Przepisy i prowadzenie: Junona Lamcha–Grynberg

Zupa na Granicę to inicjatywa, która powstała w związku z kryzysem humanitarnym na granicy polsko-białoruskiej. Osoby, które chcą pomagać, gotują zupy i dania jednogarnkowe, pakują je do słoików (0,9 l) i pasteryzują. Zanoszą do Domu Spotkań z Historią, gdzie mieści się punkt zbiórki. Co dwa tygodnie (albo w zależności od potrzeb) jedzie transport na Podlasie. Tam słoiki trafiają do zaufanych punktów kontaktowych. Główna zasada Zupy na Granicę 
brzmi POMAGAMY MĄDRZE! Zakres pomocy jest zawsze ustalany 
z osobami, które działają na miejscu. Aktywiści humanitarni zabierają słoiki z daniami do lasu razem z wodą, herbatą, butami, suchą odzieżą i innymi rzeczami potrzebnymi ludziom w drodze. Często jest to ich pierwszy posiłek po wielu dniach tułaczki.
Zupa na Granicę prowadzi grupę na Facebooku, która ma już prawie 3,5 tysiąca członków. Tu ogłaszane są terminy transportów, zapotrzebowanie i wszelkie instrukcje, co i jak gotować.
Ponieważ bliskie nam są wartości, które przyświecają tej inicjatywie, postanowiliśmy, że podczas kolejnej Szkoły Gotowania wspólnie przygotujemy właśnie zupy na granicę.  
Jak zwykle warsztaty poprowadzi Junona Lamcha-Grynberg. Podzieli się z nami sprawdzonym przepisem na aromatyczną zupę marokańską, z cieciorką, czerwoną soczewicą i pomidorami, bliskowschodnimi ziołami. Zrobimy też piernik multi-kulti, który zjemy po wspólnym gotowaniu.

Jeśli możesz przynieść słoik 0,9 z nową, nieużywaną zakrętką, to super. Każdy słoik się przyda.


Ta strona używa plików cookie, aby prowadzić statystyki na temat odwiedzin.

Skip to content