Open call na przepis dla Szkoły Gotowania, sezon 3.

To już trzeci sezon Szkoły Gotowania.
Do tej pory szefami kuchni byli artyści i artystki z naszych projektów, osoby kuratorskie i zawodowo związane z teatrem oraz – stale obecna – Junona Lamcha-Grynberg. W tym roku zapraszamy widzów.
Zapraszamy Ciebie! Dostaniesz czapkę kucharza i podziw.

Co, jak i kiedy?

Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny, bo to ma być sąsiedzka wymiana. Niech Twoim wkładem będzie przepis na ulubione danie – bez mięsa i ryb, łatwy do przygotowania w ciągu dwugodzinnych warsztatów, bez konieczności użycia piekarnika (mamy za to oldschoolowy prodiż).

• Przepis wyślij nam mejlem na adres: konkurs@komuna.warszawa.pl. Mile widziane również zdjęcia z domowych zeszytów z przepisami! 
• Na zgłoszenia czekamy do 11 maja do g. 23.59.
• Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy siedem do przygotowania na kolejnych siedmiu spotkaniach. Autorzy tych wybranych przepisów będą mogli poprowadzić Szkołę Gotowania razem z Junoną Lamchą-Grynberg. Pozostałe najciekawsze propozycje opublikujemy w tegorocznym zeszycie z przepisami.
• Ogłoszenie wyników 12 maja.

O Szkole Gotowania

Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.

O prowadzącej

Junona Lamcha-Grynebrg jest stylistką, autorką i redaktorką przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu. W Szkole Gotowania Teatru Komuna Warszawa jest z nami od pierwszego sezonu.

Przejdź do:

Zdjęcia

Teatr Komuna Warszawa 

Scroll to Top