Strona główna > Open call na przepis dla Szkoły Gotowania, sezon 3.
Open call na przepis dla Szkoły Gotowania, sezon 3.
To już trzeci sezon Szkoły Gotowania.
Do tej pory szefami kuchni byli artyści i artystki z naszych projektów, osoby kuratorskie i zawodowo związane z teatrem oraz – stale obecna – Junona Lamcha-Grynberg. W tym roku zapraszamy widzów.
Zapraszamy Ciebie! Dostaniesz czapkę kucharza i podziw.
Co, jak i kiedy?
Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny, bo to ma być sąsiedzka wymiana. Niech Twoim wkładem będzie przepis na ulubione danie – bez mięsa i ryb, łatwy do przygotowania w ciągu dwugodzinnych warsztatów, bez konieczności użycia piekarnika (mamy za to oldschoolowy prodiż).
• Przepis wyślij nam mejlem na adres: konkurs@komuna.warszawa.pl. Mile widziane również zdjęcia z domowych zeszytów z przepisami!
• Na zgłoszenia czekamy do 11 maja do g. 23.59.
• Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy siedem do przygotowania na kolejnych siedmiu spotkaniach. Autorzy tych wybranych przepisów będą mogli poprowadzić Szkołę Gotowania razem z Junoną Lamchą-Grynberg. Pozostałe najciekawsze propozycje opublikujemy w tegorocznym zeszycie z przepisami.
• Ogłoszenie wyników 12 maja.
O Szkole Gotowania
Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.
O prowadzącej
Junona Lamcha-Grynebrg jest stylistką, autorką i redaktorką przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu. W Szkole Gotowania Teatru Komuna Warszawa jest z nami od pierwszego sezonu.