Szkoła Gotowania, edycja specjalna: wokół książki Katy Bentall „Zielone zapiski”

gościnnie Premiera Staromiejskiego Domu Kultury!


Bilety: wstęp wolny

  • Szkoła Gotowania, edycja specjalna: wokół książki Katy Bentall „Zielone zapiski” 28.06.2025, 13:00-15:00

    wstęp wolny

Razem ze Staromiejskim Domem Kultury zapraszamy na specjalne wydanie Teatralnej Szkoły Gotowania. Będziemy gotować dania zainspirowane poetycką książką Katy Bentall „Zielone zapiski”, której SDK jest wydawcą.
Jeden z wierszy jest poświęcony czerwonej kapuście, więc spodziewajcie się jej na talerzach!
Katy Bentall jest brytyjską pisarką i artystką wizualną. Od wielu lat mieszka w Polsce. Obecnie dzieli swój czas pomiędzy wsią Dobre we wschodniej Polsce a nadmorskim miasteczkiem portowym Felixstowe w Wielkiej Brytanii. Pracuje z rysunkiem, akwarelą i słowem; od 2020 roku tworzy ziny w formacie A5, badając ich potencjał jako instalacji – takiej, która zmieści się w kieszeni każdego/ej. Jest autorką trzech książek: „Positions” (2017), „Pracownia” (2020), „Greenwriting” (2022). 

Katy Bentall „Zielone zapiski”, przekład: Sławomir Adamski.

Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny. Jest jeden warunek: szykujemy ten posiłek razem!
Kolejne Szkoły Gotowania: 5.07, 19.07 i finał 27.09.

Zdjęcia

Rysunki z książki Katy Bentall

O książce

Rzeczy bez wysiłku przekształcają się w inne: stary dom rozkłada się na deski, z których niewidzialna ręka konstruuje budkę dla ptaków, znalezione na skarpie patyki zamieniają się w półkę, fiołki w cukrze zamieniają się w pamięć, a ta pamięć ulatnia się następnie w brak pamięci, który robi miejsce dla nowego wspomnienia, nowych upodobań, nowych form spostrzegania rzeczy, które uparcie przecinają pamięć. Toczą się cykliczne wymiany, które można by nazwać handlem, ale nie jest to proste i wymierne krążenie pieniędzy i towarów, tylko pełnoprawne, żyzne interakcje. Życie gospodarcze jest tutaj życiem po prostu, przekładaniem rzeczy z jednego zbioru do drugiego, cyrkulacją przerywaną chwilami spoczynku.
Piotr
Puldzian Płucienniczak, Widzew-Wschód 2025
 

O Szkole Gotowania

Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.

Organizator

Staromiejski Dom Kultury

Współpraca

Dziękujemy Gospodarstwu Ludwika Majlerta za dzielenie się plonami.

 

Patronat

Wydarzenie objęte Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy

 

Współfinansowanie

Wydarzenie dofinansowane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w ramach projektu Komuna Warszawa – Społeczna Instytucja Kultury.

projekt współfinansuje miasto stołeczne Warszawa
Scroll to Top