Finał Teatralnej Szkoły Gotowania 2025

W menu: trzy dania teatralne i premiera zeszytu ze wszystkimi przepisami tegorocznej edycji


Bilety: wstęp wolny

Zapraszamy na finał tegorocznej edycji Szkoły Gotowania. 
Ugotujemy trzy teatralne dania z przepisów zgłoszonych w open callu:
1. Jajo w koszyczku od Andreia Novika, białoruskiego reżysera i aktora związanego z grupą BYteatr,

2. Muchomory na humory zgłoszone przez Maję Kowalczyk, aktorkę Teatru 21,

3. Makaron dla zespołu teatralnego według przepisu Joanny Klass, kuratorki i producentki kreatywnej międzynarodowych projektów teatralnych.

A na pożegnanie rozdamy zeszyt ze wszystkimi przepisami tegorocznej edycji do samodzielnego gotowania w domu.

Zdjęcia

Teatr Komuna Warszawa

O Szkole Gotowania

Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.

O prowadzącej

Junona Lamcha-Grynebrg jest stylistką, autorką i redaktorką przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu. W Szkole Gotowania Teatru Komuna Warszawa jest z nami od pierwszego sezonu.

Patronat

Wydarzenie objęte Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy

Współpraca

Dziękujemy Gospodarstwu Ludwika Majlerta za dzielenie się plonami.  

Współfinansowanie

Wydarzenie dofinansowane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w ramach projektu Komuna Warszawa – Społeczna Instytucja Kultury.

projekt współfinansuje miasto stołeczne Warszawa
Scroll to Top