
Szkoła Gotowania i wymianka książek kulinarnych
Gotujemy pakistański talerz Anny Konik, autorki filmu "A Song of Humble Beauty"
Bilety: wstęp wolny
Bohaterką trzeciego spotkania naszej Teatralnej Szkoły Gotowania będzie Anna Konik, artystka i reżyserka artystycznych filmów dokumentalnych, która w naszym open callu zgłosiła przepis na danie z Pakistanu. Napisała o nim tak:
„Proponowane menu jest pretekstem do rozmowy o podróży przez Sindh i Karachi, a także do wspólnego odkrywania kuchni pakistańskiej — pachnącej przyprawami i wypełnionej gościnnością. Chciałabym podzielić się doświadczeniami z tej podróży — zarówno na talerzu, jak i na ekranie.”
Film, o którym wspomina Anna to „A Song of Humble Beauty”, który znalazł się w programie 65. Krakowskiego Festiwalu Filmowego i można go oglądać właśnie teraz na VOD – od 30.05 do 15.06.
O filmie: „W epoce masowej produkcji dóbr jednorazowego użytku ta wyprawa do dzisiejszego Karaczi przypomina podróż w czasie. Prowadzi nas do miejsc, w których rzemieślnicy cierpliwie i z wielką maestrią wytwarzają rzeczy piękne. Wędrując po uliczkach, bazarach, warsztatach i lokalnych sklepikach, podglądamy pracę tradycyjnych farbiarzy, garncarzy czy hafciarek. Ale dostajemy coś więcej niż etnograficzny zapis. Pozbawiony słów, bogaty wizualnie poemat to zarazem filmowa medytacja wokół bogactwa pakistańskiej kultury przy oczyszczających dźwiękach sufickich mantr.”
Anna Konik
jest współczesną artystką i producentką swoich projektów wideo i filmów artystycznych. Współpracuje z międzynarodowymi instytucjami kultury, fundacjami i innymi w Polsce i za granicą. Jej krótki film artystyczny „Our Lady’s Forever” (2007) został wyświetlony na 61. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Locarno. Jej dokument artystyczny „Under a Placid Sky” (2018) miał swoją światową premierę na 58. Krakowskim Festiwalu Filmowym i był prezentowany na Festiwalu FilmPOLSKA, 25. JFBB i w CSW Zamek Ujazdowski w Warszawie. Dokument artystyczny „Silence Heard Loud” (2022) miał światową premierę i był filmem otwarcia Human Rights Watch Film Festival w Londynie. Premiera polska odbyła się na 19 Millennium Docs Against Gravity i był prezentowany na INNCONTRO Film Festival, Festival of Migrant Film, Ljubljana czy DocPoint Film Festival w Helsinkach. Jej filmy i dzieła sztuki są prezentowane w międzynarodowych muzeach i galeriach.
Dodatkowo zapraszamy was do wymianki książek kulinarnych. Przynoście książki, które znacie już na pamięć albo nie korzystacie albo macie podwójne egzemplarze – niech ktoś inny skorzysta. W zamian może weźmiecie książkę, której nie macie.
Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny. Jest jeden warunek: szykujemy ten posiłek razem!
Kolejne Szkoły Gotowania: 28.06, 5.07, 19.07.
O Szkole Gotowania
Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.
O prowadzącej
Junona Lamcha-Grynebrg jest stylistką, autorką i redaktorką przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu. W Szkole Gotowania Teatru Komuna Warszawa jest z nami od pierwszego sezonu.
Patronat
Wydarzenie objęte Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy
Współpraca
Dziękujemy Gospodarstwu Ludwika Majlerta za dzielenie się plonami.

Współfinansowanie
Wydarzenie dofinansowane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w ramach projektu Komuna Warszawa – Społeczna Instytucja Kultury.
