Szkoła Gotowania i wymianka książek kulinarnych

Gotujemy „Perskie danie spolonizowane” Zuzi Palkowskiej


Bilety: wstęp wolny

  • Szkoła Gotowania i wymianka książek kulinarnych 05.07.2025, 13:00-15:00

    wstęp wolny

Zuzia Palkowska zgłosiła w open callu przepis na perskie danie gormeh sabzi w wersji spolonizowanej. Wyznała nam, że z tym przepisem wiąże się historia miłosna. „Nauczyłam się gotować je od izraelskiego szefa kuchni na portugalskiej farmie na której pracowałam! Jest to totalnie niezwykła historia, ponieważ – dosłownie – gotując to danie, zakochałam się na zabój w moim obecnym partnerze, razem pomagaliśmy tego wieczora w kuchni i nigdy nie zapomnę smaku tej nieziemskiej kolacji. Od tamtej pory gotuję gormeh sabzi zawsze dla moich najukochańszych osób. Jest w tym daniu coś niezwykłego i mam nadzieję, że będziemy mogli ugotować je razem w ramach szkoły gotowania!”
Co to za danie gormeh sabzi, przekonamy się w sobotę 7 czerwca. Na razie zdradzimy, że na liście składników są – między innymi – grzyby, czerwona fasola, kolendra, limonki (najlepiej perskie limonki suszone, ale czy są dostępne w Polsce? nie wiemy, sprawdzimy). Grzyby i fasola… Ciekawe!

Dodatkowo zapraszamy was do wymianki książek kulinarnych. Przynoście książki, które znacie już na pamięć albo nie korzystacie albo macie podwójne egzemplarze – niech ktoś inny skorzysta. W zamian może weźmiecie książkę, której nie macie. 

Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny. Jest jeden warunek: szykujemy ten posiłek razem! 

Kolejne Szkoły Gotowania: 28.06, 5.07, 19.07.

Zdjęcia

Teatr Komuna Warszawa

O Szkole Gotowania

Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.

O prowadzącej

Junona Lamcha-Grynebrg jest stylistką, autorką i redaktorką przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu. W Szkole Gotowania Teatru Komuna Warszawa jest z nami od pierwszego sezonu.

Patronat

Wydarzenie objęte Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy

Współpraca

Dziękujemy Gospodarstwu Ludwika Majlerta za dzielenie się plonami.  

Współfinansowanie

Wydarzenie dofinansowane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w ramach projektu Komuna Warszawa – Społeczna Instytucja Kultury.

projekt współfinansuje miasto stołeczne Warszawa
Scroll to Top