Szkoła Gotowania: sezon 3. 17.05.2025, 13:00-15:00
wstęp wolny
Szkoła Gotowania: sezon 3. 24.05.2025, 13:00-15:00
wstęp wolny
Ogłaszamy open call na przepisy do tegorocznej Szkoły Gotowania.
Ty dajesz przepis na ulubione danie, my dajemy resztę.
Wyślij nam przepis mejlem na adres konkurs@komuna.warszawa.pl i zostań szefem. Na przepisy czekamy do 11 maja do g. 23.59. Ogłoszenie wyników 12 maja.
To już trzeci sezon Szkoły Gotowania. Przygotowywanie jedzenia w grupie jest podstawowym elementem wspólnotowości i kultury. Teatr Komuna Warszawa odwołuje się do tych archetypicznych zachowań, tworząc miejsce sztuki i twórczych poszukiwań. Do tej pory szefami kuchni byli artyści i artystki z naszych projektów, osoby kuratorskie i zawodowo związane z teatrem oraz – stale obecna – Junona Lamcha-Grynberg. W tym roku zapraszamy publiczność. Zapraszamy Ciebie! Dostaniesz czapkę kucharza i podziw.
Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny, bo to ma być sąsiedzka wymiana. Niech Twoim wkładem będzie przepis – bez mięsa i ryb, łatwy do przygotowania w ciągu dwugodzinnych warsztatów, bez konieczności użycia piekarnika (mamy za to oldschoolowy prodiż). Na zgłoszenia czekamy do 11 maja. Mile widziane zdjęcia z domowych zeszytów z przepisami! Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy siedem do przygotowania na kolejnych siedmiu spotkaniach. Autorzy tych wybranych przepisów będą mogli poprowadzić Szkołę Gotowania razem z Junoną Lamchą-Grynberg. Pozostałe najciekawsze propozycje opublikujemy w tegorocznym zeszycie z przepisami.
Zdjęcia
Teatr Komuna Warszawa
O Szkole Gotowania
Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni. A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety. Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.
Dołącz do nas! Pierwsze wspólne gotowanie mamy w sobotę 17 maja. Tydzień później – 24 maja – szykujemy wspólną edycję z Fundacją Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva! w ramach 20. Ogólnopolskiego Tygodnia Wege. W czerwcu i w lipcu będziemy się spotykać co dwa tygodnie. We wrześniu finał i premiera zeszytu z przepisami.
O prowadzącej
Junona Lamcha-Grynebrg jest stylistką, autorką i redaktorką przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu. W Szkole Gotowania Teatru Komuna Warszawa jest z nami od pierwszego sezonu.
Współfinansowanie
Wydarzenie dofinansowane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w ramach projektu Komuna Warszawa – Społeczna Instytucja Kultury.
Współpraca
Dziękujemy Gospodarstwu Ludwika Majlerta za dzielenie się plonami.