Strona główna > Teatralna Szkoła Gotowania: Rozkład jazdy 3. sezonu
Teatralna Szkoła Gotowania: Rozkład jazdy 3. sezonu
To już trzeci sezon Szkoły Gotowania. Do tej pory szefami kuchni byli artyści i artystki z naszych projektów, osoby kuratorskie i zawodowo związane z teatrem. W tym roku zapraszamy publiczność. Ogłosiliśmy open call na przepis i wybraliśmy szczęśliwą siódemkę. Sprawdź, jakie przepisy będziemy gotować w tym roku i dołącz do nas!
Gotujemy Twój Przepis
17 maja, g. 13-15: START!
Zaczynamy od żurku ogórkowego Marty Leśniewskiej.
Zrobimy też azjatycką kiszonkę kimchi i nastawimy kiełki. Kimchi i kiełki zjemy tydzień później podczas Szkoły Gotowania w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wege.
24 maja, g. 13-16: Razem z Fundacją Viva! zapraszamy na specjalną edycję Szkoły Gotowania, która wypada podczas 19. Ogólnopolskiego Tygodnia Wege. Tak jak w zeszłym roku w naszym teatralnym ogrodzie wolontariusze fundacji będą grillować wegańskie burgery, a drugi zespół będzie gotować pod kierunkiem aktorki Sylwi Boroń, która w open callu zgłosiła przepyszny przepis na kapustę z kruszonką z czerstwego chleba. Spróbujemy kimchi, które nastawiliśmy tydzień wcześniej.
7 czerwca, g. 13-15: „Pakistański talerz” Anny Konik, artystki wizualnej i reżyserki artystycznych filmów dokumentalnych, która zabierze nas w kulinarną podróż do pakistańskiej kuchni pachnącej przyprawami i wypełnionej gościnnością.
W Karaczi Anna nakręciła swój najnowszy film – „A Song of Humble Beauty” – który można oglądać online od 30.05 do 15.06 w ramach 65. Krakowskiego Festiwalu Filmowego. Wędrując po uliczkach, bazarach, warsztatach i lokalnych sklepikach współczesnego Karaczi, podglądała pracę tradycyjnych farbiarzy, garncarzy czy hafciarek. Pozbawiony słów, bogaty wizualnie poemat to zarazem filmowa medytacja wokół bogactwa pakistańskiej kultury przy oczyszczających dźwiękach sufickich mantr. Odrobinę tego klimatu przywołamy w naszym ogrodzie już w sobotę.
28 czerwca, g. 13-15: specjalna edycja Szkoły Gotowania wokół książki Katy Bentall „Zielone zapiski”. Gościnnie Premiera Staromiejskiego Domu Kultury.
Będziemy gotować dania zainspirowane poetycką książką Katy Bentall „Zielone zapiski”, której wydawcą jest SDK. Katy Bentall jest brytyjską pisarką i artystką wizualną. Od wielu lat mieszka w Polsce. Dzieli swój czas między wsią Dobre we wschodniej Polsce a nadmorskim miasteczkiem portowym Felixstowe w Wielkiej Brytanii. W jednym z wierszy w swojej najnowszej książce podaje przepis na czerwoną kapustę, więc spodziewajcie się jej na talerzu.
5 lipca, g. 13-15: „Perskie danie spolonizowane” Zuzi Palkowskiej
Będziemy gotować gormeh sabzi danie kuchni perskiej w wersji zweganizowanej i lekko spolonizowanej. Z tym przepisem wiąże się piękna historia miłosna, o której Zuzia na pewno opowie.
19 lipca, g. 13-15: „Tacoski z warzywnym chilli & salsa de Janeiro” Gaby Tram i leniwe z truskawkami Sonaty Galli
Łączymy polski comfort food i karnawał w Rio. Kolendra&limonka, ananas&mięta, mango&chilli, guacamole por favore!
27 września, g. 13-15: Finał połączony z publikacją zeszytu z przepisami. Przygotujemy dania teatralne wybrane w open callu przez dyrektora i dyrektorkę Teatru Komuna Warszawa, czyli „Jajo w koszyczku” Andreia Novika, „Muchomory na humory” Oli Kowalczyk oraz „Makaron dla zespołu teatralnego” Joanny Klass.
Czego się spodziewać?
Teatralną Szkołę Gotowania prowadzi Junona Lamcha-Grynebrg – stylistka, autorka i redaktorka przepisów kulinarnych, która prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. W tym roku pomagają jej autorki i autorzy zwycięskich przepisów, których zapraszamy do współpracy.
Udział w Szkole Gotowania jest bezpłatny, ale mamy warunek: szykujemy wszystko razem. Kroimy, mieszamy, poznajemy się od kuchni. A potem razem jemy wspólny posiłek i sprzątamy. Jak w każdej kuchni.
Podziękowania
Tegoroczny cykl Teatralnej Szkoły Gotowania odbywa się pod Patronatem Honorowym Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy objął.
Partnerem Szkoły Gotowania jest Gospodarstwo Ludwik Majlert, które dostarcza zioła i warzywa ze swoich pól.
O Szkole Gotowania
Przygotowywanie jedzenia w grupie jest podstawowym elementem wspólnotowości i kultury. Teatr Komuna Warszawa odwołuje się do tych archetypicznych zachowań, tworząc miejsce sztuki i twórczych poszukiwań.
Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.